یکشنبه 07 اردیبهشت 1404
EN

معرفی پروژه

  • عنوان پروژه: طراحی نظام و مدل پایش، سنجش و ارزیابی میزان تلفات برق شبکه‌‏های توزیع انرژی الکتریکی و تدوین الگوریتم تشخیص سهم عوامل آن
  • مدیر پروژه: محمد جعفریان
  • همکاران پروژه: سجاد صولت - مصطفی قاسمی - سیاوش رنجبر
  • ناظر پروژه : بابک مظفری
  • تاریخ شروع پروژه: آبان ماه 1397
  • پیش‌بینی زمان پایان پروژه: 15 ماه پس از شروع پروژه

شرح خدمات پروژه

  • 1 تعریف و تدوین ساختار نهاد مستقل ارزیابی تلفات شرکت‏های توزیع برق
    در این مرحله تعریف و تدوین ساختار یک نهاد مستقل از متولیان توسعه و بهره‌برداری شبکه‌های توزیع برای ارزیابی تلفات شبکه‌های توزیع (به‌منظور جلوگیری از داده سازی) صورت می‌گیرد.
    2 تدوین معیارها و روش ارزیابی تلفات در شبکه‌های توزیع برق
    در این مرحله با انجام مطالعات تطبیقی بررسی می‌شود در کشورهای پیشرفته چه معیارهایی برای ارزیابی تلفات شبکه‌های توزیع مورد استفاده قرار می‌گیرد و با چه روش‌هایی این ارزیابی صورت می‌گردد. سپس بررسی می‌شود زیرساخت‌های موردنیاز هر یک از این معیارها و همچنین محدودیت‌ها و الزامات آن‌ها چیست. سپس با بررسی وضعیت موجود شبکه‌ی برق ایران و با در نظر گرفتن زیرساخت‌های موردنیاز و محدودیت‌ها و الزامات، معیار مناسب ارزیابی تلفات در شبکه‌ی توزیع برق ایران معرفی گردیده و روش پیاده‌سازی آن نیز تشریح می‌گردد.
    3 تدوین الگوریتم و رویه‌ی اصلاح پایش میزان تلفات برق شبکه‌های توزیع برق
    در این مرحله با بررسی وضعیت موجود، کاستی¬های فرآیند پایش تلفات برق شبکه‌های توزیع شناسایی می‌شود. این کاستی‌ها را می‌توان در دودسته‌ی عدم وجود سامانه‌ی پایش برای بعضی از بارهای الکتریکی و وجود خطا در پایش مصرف بعضی از بارهای الکتریکی تقسیم‌بندی نمود. در ادامه و با انجام مطالعات تطبیقی، رویه‌ی مناسبی برای برآورد مصرف بارهای الکتریکی بدون سامانه‌ی پایش و شناسایی و تصحیح داده¬های خطا در سامانه‌ی پایش مصرف الکتریکی تدوین می‌گردد.
    1-3 بررسی کاستی‌های فرآیند پایش تلفات برق شبکه‌های توزیع برق
    در این بند با بررسی وضعیت فعلی، کلیه‌ی کاستی‌های مرتبط با فرآیند پایش تلفات برق شبکه‌های توزیع در ایران شناسایی می‌گردد.
    2-3
    تدوین رویه‌ی برآورد مصرف انرژی الکتریکی بارهای الکتریکی بدون سامانه‌ی پایش در شبکه‌ی توزیع برق
    در این بند با انجام مطالعات تطبیقی، رویه‌ی برآورد مصرف بارهای الکتریکی متصل به شبکه‌ی توزیع، که به دلایلی امکان پایش آن‌ها وجود ندارد (به عنوان مثال دارای کنتور نیستند و یا قرائت کنتور آن‌ها به دلایلی میسر نیست)، تدوین می‌گردد.
    3-3 تدوین الگوریتم شناسایی و تصحیح داده‌های دارای خطا در سامانه‌ی پایش مصرف بارهای الکتریکی شبکه‌ی توزیع برق
    در این بند با انجام مطالعات تطبیقی و با استفاده از روش‌های ریاضی، الگوریتم شناسایی و تصحیح داده‌های دارای خطا در سامانه‌ی پایش مصرف بارهای الکتریکی شبکه¬ی توزیع برق در ایران تدوین می‌گردد.
    4 تدوین الگوریتم شناسایی سهم عوامل ایجاد تلفات در شبکه¬ی توزیع برق
    در این مرحله الگوریتم شناسایی سهم عوامل ایجاد تلفات در شبکه‌ی توزیع برق تدوین می‌گردد. با این کار می‌توان برآوردی از تلفات فنی شبکه‌ی توزیع به دست آورد و لذا مشخص کرد چه سهم از تلفات شبکه‌ی توزیع مربوط به تلفات فنی (که مربوط به بهره‌برداری و طراحی شبکه است) و چه سهم مربوط به تلفات غیر فنی (از قبیل سرقت انرژی) است.
    1-4
    بررسی و شناسایی کلیه‌ی عوامل ایجاد و افزایش تلفات در شبکه‌های توزیع برق
    در این بند با بررسی مراجع معتبر، کلیه‌ی عوامل ایجاد و افزایش تلفات در شبکه‌های توزیع برق شناسایی شده و دسته‌بندی می‌گردد.
    2-4 بررسی روش‌های برآورد سهم هر یک از عوامل، در ایجاد تلفات در شبکه‌ی توزیع برق
    در این بند با انجام مطالعات تطبیقی بررسی می‌شود سهم کدامیک از عوامل شناسایی شده در بند 4-1 در شبکه‌ی توزیع برق ایران قابل برآورد می‌باشد و سپس روش‌های ارائه شده برای برآورد سهم هر یک از این عوامل بررسی می‌گردد.
    3-4
    تدوین الگوریتم برآورد سهم هر یک از عوامل، در ایجاد تلفات در شبکه‌ی توزیع برق
    در این بند با توجه به نتایج حاصل از بند 4-2، الگوریتم برآورد سهم هر یک از عوامل ایجاد و افزایش تلفات در شبکه‌ی توزیع برق در ایران تدوین می‌گردد.
    4-4 تدوین الگوریتم شبیه‌سازی و برآورد تلفات فنی شبکه‌ی توزیع برق
    در این بند با توجه به شناسایی سهم عوامل ایجاد تلفات در شبکه‌ی توزیع در بند 4-4، الگوریتم شبیه-سازی و برآورد تلفات فنی شبکه‌ی توزیع تدوین می‌گردد. با شناسایی تلفات فنی، شناسایی اینکه چه سهم از تلفات شبکه‌ی توزیع مربوط به تلفات غیر فنی است، امکان‌پذیر خواهد بود.
    5 تدوین آیین‏نامه‏ی جامع ارزیابی تلفات شرکت‏های توزیع برق
    در این مرحله با توجه به ساختار نهاد ارزیابی تلفات در مرحله‌ی 1، و دستورالعمل‌ها و الگوریتم‌های تدوین شده در مراحل 2 تا 4، آیین‌نامه‌ی جامع ارزیابی تلفات شرکت‌های توزیع برق تدوین می‌گردد.