جمعه 02 آذر 1403

تصویب سه استاندارد ملی در خصوص برچسب مصرف انرژی الکتروموتورها

تصویب سه استاندارد ملی در خصوص برچسب مصرف انرژی الکتروموتورها
15 آبان 1396 10:46

پیرو ابلاغ قرارداد پروژه "بازنگری استاندارد مصرف انرژی در الكتروموتورهای تك‌فاز و سه فاز القائی (تا ظرفيت kW 250) و تدوين استاندارد موتورهای BLDC" از سوی سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر و بهره‌وری انرژی برق (ساتبا) به پژوهشگاه نیرو (مرکز توسعه فناوری موتورهای الکتریکی پیشرفته) در ابتدای سال 1395، استانداردهای مصرف انرژی انواع الکتروموتورها بازنگری و تدوین گردید.
به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه نیرو؛ برای بازنگری و تدوین این استانداردها، علاوه بر فعالیتهای تیم کارشناسی پروژه، 19 جلسه کمیته فنی و 4 جلسه کمیته ملی انرژی از اردیبهشت ماه سال 95 تا اواسط مهرماه سال 96 برگزار شد و نهایتاً با حمایت وزارت نیرو و سازمان ملی استاندارد و سازمان تحقیقات صنعتی ایران سه جلد استاندارد شامل "استاندارد به شماره 1-1-30-3772 تحت عنوان:" ماشین‌های الکتریکی گردان-معیارها و مشخصات فنی مصرف انرژی و دستورالعمل برچسب انرژی موتورهای الکتریکیAC تغذیه شونده از خط"، "استاندارد به شماره 2-1-30-3772 تحت عنوان: "ماشین‌های الکتریکی گردان-معیارها و مشخصات فنی مصرف انرژی و دستورالعمل برچسب انرژی موتورهای الکتریکیAC سرعت متغیر" و "استاندارد به شماره 3-1-30-3772 تحت عنوان: "ماشین‌های الکتریکی گردان-معیارها و مشخصات فنی مصرف انرژی و دستورالعمل برچسب انرژی موتورهای الکتریکی جریان مستقیم بدون جاروبک"، بازنگری و یا تدوین گردید. لازم بذکر است که در روند بازنگری و تدوین این استانداردها نمایندگانی از وزارتخانه‌های صنعت، معدن و تجارت و نفت، سازمان برنامه و بودجه، سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران، سازمان محیط زیست، شرکت بهینه‌سازی مصرف سوخت، پژوهشگاه استاندارد، دانشگاه خواجه نصرالدین طوسی و شرکت‌های الکتروژن، بلال، توربوژنراتور شاهرود، جمکو، دمنده، موتوژن و نوید موتور نیز مشارکت داشتند.
گفتنی است در رابطه با استاندارد :" ماشین‌های الکتریکی گردان-معیارها و مشخصات فنی مصرف انرژی و دستورالعمل برچسب انرژی موتورهای الکتریکیAC تغذیه شونده از خط"، اولین استاندارد برچسب مصرف انرژی در زمینه الکتروموتورها برای موتورهای القايی تک‌فاز در سال 1382 به شماره 7874 و برای موتورهای القایی سه‌فاز در سال 1383 به شماره 7966 تدوین و جهت اجرا ابلاغ شد. این استانداردها در سال 1390 مورد بازنگری قرار گرفتند و برخی تغییرات در دامنه کاربرد آنها صورت گرفت و جایگزین استاندارد قبلی گردید. نظر به اینکه این استانداردها از سال 1390 به بعد بازنگری نشده بودند، با حمایت سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر و بهره‌وری انرژی و همکاری سازمان ملی استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران مورد بازنگری قرار گرفت. با اجرای این استاندارد انتظار می‌رود طی 5 سال پس از ابلاغ و اجرا و جایگزینی تنها 4 درصدی نمونه‌های قدیمی با الکتروموتورهای استاندارد، 1/17 تراوات ساعت صرفه‌جویی انرژی الکتریکی و 1040 هزار تن کاهش آلودگی در داخل کشور داشته باشیم. این استاندارد نسبت به دو استاندارد موجود دارای تغییراتی از جمله افزایش رنج توانی الکتروموتورهای مشمول از kW 75 به kW 1000، پوشش موتورهای با تعداد 8 قطب، مشمول شدن انواع الکتروموتورهای تکفاز و سه‌فاز به صورت یکپارچه در یک استاندارد واحد بوده و سایر الکتروموتورهای تغذیه‌شونده از خط به غیر از نوع القایی را نیز شامل میشود، ارتقاء رده‌های بازدهی انرژی (مخصوصاً الکترومورهای تکفاز) با توجه به توسعه تکنولوژی‌های ساخت موتورها در داخل و خارج کشور، هماهنگ شدن با استانداردهای جهانی و در نظر گرفتن قابلیت بروز رسانی همگام با استانداردهای معتبر دنیا به گونه‌ای که این استاندارد با یک برنامه زمانی مناسب دقیقاً متناسب با استانداردهای اتحادیه اروپا خواهد شد، از دیگر ویژگی‌های استاندارد فوق الذکر می‌باشد. ضمناً بر اساس مفاد استاندارد مزبور، واردات الکتروموتورها پس از انتشار عمومی، مطابق با آخرین قوانین اتحادیه اروپا انجام خواهد گرفت.
شایان ذکر است استانداردهای دوم و سوم برای نخستین بار در کشور تدوین شده‌اند و هر سه جلد این استانداردهای در حال طی تشریفات قانونی برای انتشار عمومی جهت اجرا می‌باشند و علاقمندان برای دریافت فایل PDF این استانداردها می‌توانند به آدرس زیر مراجعه فرمایند.

نظرات ارسال شده

هم اکنون هیچ نظری ارسال نشده است. شما می توانید اولین نظردهنده باشد.

ارسال نظر جدید

تنها کاربران ثبت نام کرده مجاز به ارسال نظر می باشند.