لزوم توجه بیشتر به آموزش همگانی مصرف درست
لزوم توجه بیشتر به آموزش همگانی مصرف درست
13 مرداد 1397 13:54
لزوم توجه بیشتر به آموزش همگانی مصرف درست/ قاطعانه با پرمصرفها برخورد شود/ تغییر قیمت برق ضروریست
اشاره:
صنعت برق امروز به عنوان زیرساخت زیرساختها مطرح است، این صنعت در کشور ما با به رغم پیشرفت و توسعه چشمگیر در سالهای گذشته و تبدیل شدن به عنوان یکی از قطبهای انرژی الکتریکی منطقه، امسال و در زمان اوج مصرف با چالشهای مختلفی روبهرو شد. بررسی و تحلیل شرایط موجود و نگاه به نقاط قوت و ضعف این صنعت از دیدگاه کارشناسان برای ارائه خدمات پایدار در این صنعت بسیار میتواند راهگشا باشد. از این رو در آغاز گفتوگو با صاحبنظران این صنعت با کارشناس حوزه برق، دکتر «گئورک قرهپتیان» عضو هیات علمی و استاد تمام دانشگاه صنعتی امیرکبیر و معاون سابق پژوهشگاه وزارت نیرو به گفت و گو پرداختهایم.
لزوم تغییر قیمت تعرفه برق/ عدم استفاده از سیستمهای سرمایشی غیراستاندارد
پاون: تحلیل شما از شرایط پیک بار امسال و مدیریت بار در کشور چیست؟
قرهپتیان: علت چالشهای اخیر در زمینه کمبود برق و افزایش مصرف برق در پیک بار امسال، چهار عامل اصلی دارد که ریشه خاموشیها در کشور به ایامی بر میگردد که دولت تصمیم داشت نرخ برق را بهصورت پلهای افزایش دهد، ولی متاسفانه در آن برهه زمانی مجلس مخالفت کرد.
در طول زمان شاهد فاصلهای هستیم که با گذشت ایام قیمت برق ثابت ماند، ولی با توجه به تورم، قیمت تجهیزات و وسایل افزایش پیدا کرد و متاسفانه مصرفکنندگان ما نیز به دنبال تجهیزاتی میروند که قیمت آن پائین بوده و از استاندار خوبی برخوردارنیست و همین موضوع باعث شده که هر ساله رشد مصرف 5 درصد افزایش پیدا کند و میتوان در اینجا ذکر کرد که عامل اول در خاموشیها، قیمت غیر واقعی برق است.
عامل دوم نوع مصرف مشترکین از برق است که متاسفانه ما مدیریت درست در مصرف نداریم و برایمان منابع آب و برق اهمیت ندارد و هر آنگونه که دلمان بخواهد مصرف میکنیم که این مصرف نیز با قیمت پائین برق کاملاً مرتبط است و وزارت نیرو هم برای اینکه مصرف مشترکین را تأمین کند، مجبور به احداث نیروگاه شده که این نیروگاهها باید جای مصرف را پر کنند.
احداث نیروگاه و افزایش مصرف مشابه یک مسابقه است که از یک سمت مصرف در حالت صعودی قرار دارد و از سوی دیگر وزارت نیرو در حال افزایش نیروگاه است که طبیعتاً در یک جایی قطعاً تولید از مصرف عقب خواهد افتاد.
عامل سوم و چهارم نامتعادل بودن تولید و مصرف برق، کمبود بارشها در سال گذشته و بروز پدیده گرمای شدید است که کم آبی موجب شد میزان تولید نیروگاههای برق آبی ما در مقایسه با سال گذشته که 9 هزار مگاوات بود، امسال به نصف کاهش پیدا کند و افزایش دما و گرمای شدید مصرف را بالا برد و پیک شبکه ما که در سال 96 ماه مرداد بود، در سال جاری به تیرماه انتقال یابد و نزدیک به یکماه با درجه حرارت 40 درجه سر و کار داشته باشیم.
مدیریت مصرف نیازمند آموزش همگانی است
پاون: در چنینی شرایطی، راهکارهای رفع این چالشها را در چه میدانید؟
قرهپتیان: همانطور که میدانید آب و هوای کشور متمایل به سمت خشکی است و تغییرات اقلیمی وضعیت نامناسبی را بهوجود خواهد آورد که در راه حل اول بایستی فرهنگ نحوه درست مصرف کردن انرژی را در این شرایط خاص برای مردم آموزش دهیم و استفاده صحیح از سیستمهای سرمایشی و خرید تجهیزات مناسب را برای آنها به خوبی تشریح کنیم که این کار با یک کار جهادی فرهنگی قابل اجراست.
راه حل بعدی تعیین قیمت واقعی برق است و در مرتبه بعد بایستی نگرشی جامع به مدیریت مصرف داشته باشیم، مدیریت مصرف یعنی اینکه ما بتوانیم یکسری مشوقها را در اختیار مشترکین خانگی، صنعتی، کشاورزی و تجاری قرار دهیم که موجبات کاهش مصرف را فراهم آورد و ایام پیک بار بدرستی برایشان تشریح شود که در این ایام به کاهش مصرف توجه ویژهای داشته باشند و راه حل دیگر برخورد قاطع و مستمر با پرمصرفها است، افرادی که ارزش این منبع طبیعی خدادادی را نمیدانند و با مصرف زیاد خود به کشور و ملت ضربه میزنند.
صادرات خدمات مهندسی برق ایران به دنیا
صنعت برق کشور جزو صنایع عظیم و موفق محسوب میشود که این صنعت توانسته بر پای خود بایستد و حرکت رو به جلو داشته باشد. در حال حاضر میتوان گفت این صنعت خدمات مهندسی خود را به کشورهای دنیا از طریق متخصصان ایرانی صادر میکند و در اینجا باید اشاره کرد که در صنعت برق نبایستی فقط شرایط فعلی مد نظر باشد و اگر هم اکنون شرایط خوبی داریم، باید بدنبال پیشرفت باشیم و همگام با دنیا گام برداریم و از پیشرفت عقب نیافتیم و برای کارهای خودمان باید آیندهنگری و سرمایهگذاری لازم را داشته باشیم.
لزوم توسعه انرژیهای تجدیدپذیر در کشور/ توافقنامه پاریس هیچ ارتباطی به خاموشیهای اخیر ندارد
پاون: چند وقتی است که موضوع توسعه نیروگاههای فسیلی و تجدیدپذیر در فضای رسانه به عنوان یک پارادوکس مطرح میشود و حتی برخی، معاهده پاریس را به عنوان مانعی برای توسعه نیروگاههای حرارتی مطرح می کنند. نظر شمار در این باره چیست؟
قرهپتیان: در بحث توسعه نیروگاههای تجدیدپذیر و در نظر گرفتن مسیرهای چندگانه برای تأمین برق باید گفت که وزارت نیرو بایستی با جدیت تمام به فکر افزایش این نیروگاهها باشد و از حالا باید از دشتهایی همچون کویر لوت و مرکزی برای نصب سلولهای خورشیدی استفاده کند؛ در حال حاضر کشور از لحاظ سوخت نیروگاهی شرایط پایداری ندارد و باید اتکای خودمان را بر منابع طبیعی اعم از انرژیهای خورشیدی و بادی افزایش دهیم تا در آینده دچار مشکل و بحران نشویم و این مسیری است که ما باید به سرعت آن را در پیش بگیریم و اگر در این مسیر سستی داشته باشیم، قطعاً مضرات آن نصیب ما میشود.
در چند روز گذشته اخباری مبنی بر مرتبط بودن توافقنامه پاریس با خاموشی های اخیر منتشر شد که بنده کاملاً آن را رد کرده و بیان می کنم که این خاموشیها هیچ ارتباطی به توافقنامه ذکر شده ندارد و چهار عامل نامبرده باعث خاموشیهاست و بدانید این توافق نامههای بین المللی در مباحث انرژی و سوخت به نفع خودمان است.
با توجه به قرارگرفتن در پیک بار امسال لازم است نکاتی را مطرح کنم در این باره که وزارت نیرو برای پیک سال 98 راه کارهای اساسی باید بیاندیشد و بدون وقفه، مدیریت مصرف و افزایش حاملهای انرژی را در دستور کار خود قرار دهد و همچنین مصرف کنندگان برق را در سه دسته پرمصرف، کم مصرف و مصرف متوسط تقسیم بندی کرده و برای هر کدام برنامه خاص خودشان را داشته باشد و آموزشهای فرهنگی از طریق رسانهها هر چه زودتر فراگیر شده تا فرهنگ درست مصرف کردن و خطرات نبود آب و برق برای مردم در جامعه نهادینه شود.