راهکارهای مدیریت مصرف برق و گاز درکشور,تعدیل روشنایی, توانیر
پنجشنبه 01 آذر 1403

راهکارهایی برای مدیریت مصرف گاز و برق در کشور/ لزوم همراهی هدفمند بخش تجاری در تعدیل روشنایی شبانه

مدیرکل دفتر نظارت بر توزیع توانیر با اشاره به مصرف برق بالا در نورپردازی‌های شبانه بخش تجاری، گفت: اقشار مختلف در بخش تجاری باید نسبت به کاهش، تعدیل و بهینه‌سازی مصرف روشنایی خود در شب، نهایت دقت و همراهی را داشته باشند.

راهکارهایی برای مدیریت مصرف گاز و برق در کشور/ لزوم همراهی هدفمند بخش تجاری در تعدیل روشنایی شبانه
02 آذر 1400 15:01
"مسعود صادقی" در گفت‌وگو با پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت نیرو (پاون)، با تشریح شرایط وضعیت مصرف، اظهار کرد: در آستانه ورود به فصل سرما هستیم و در شرایطی قرار داریم که به دلیل برخی مضایق، ممکن است در شبکه گاز کشور، در راستای حفظ افت فشار گاز، محدودیت‌هایی را در تامین سوخت گاز نیروگاه‌ها شاهد باشیم.
وی اضافه کرد: مجموعه مصرف انرژی کشور در حال حاضر نیازمند مدیریت بوده و ظرفیت‌های شناخته شده و دقیقی نیز در این حوزه وجود دارد. مصرف کنندگان در بخش‌های مختلف با تعرفه‌های متفاوت می‌توانند هر یک به طریقی در مدیریت مصرف این ایام و حفظ استمرار تامین انرژی گاز و برق با ما همکاری کنند.
صادقی ادامه داد: مصرف روزانه گاز در بخش خانگی و تجاری کشور حدود 650 میلیون مترمکعب در ایام زمستان است که با 10 درصد صرفه‌جویی می‌توان نیاز گاز روزانه کشور را تامین کرد. این 10 درصد صرفه‌جویی یک عدد کاملا قابل اجرا بوده و می‌تواند از راه‌های مختلف با همکاری و همدلی مردم و صاحبان صنایع، تجارت و اصناف عملی شود.
وی با بیان این‌که این میزان صرفه‌جویی با راهکارهای بسیار آسانی قابل تحقق است، گفت: در ایام زمستان، بخش خانگی 65 درصد از مصرف گاز را به خود اختصاص داده و ما می‌توانیم از این عدد قابل توجه و مناسب برای صرفه‌جویی به نحو احسن استفاده کنیم، اما بخش خانگی و تجاری بایستی در این زمینه پیش قدم و پیش گام باشند.
وی در خصوص راهکارهایی برای کاهش مصرف انرژی در بخش خانگی و تجاری در زمستان، تشریح کرد: تنظیم دمای محیط روی 18 تا 21 درجه سانتی گراد (دمای آسایش بدن) یکی از این موارد است. ما گاه ممکن است که کنترلی روی دمای محیط نداشته باشیم اما افزایش دما به بیش از 21 درجه، بالاتر از دمای آسایش بدن بوده و کمکی به افزایش رفاه نمی‌کند و به نوعی پرت انرژی را موجب خواهد شد.
مدیرکل دفتر نظارت بر توزیع توانیر افزود: در راستای کنترل دمای محیط می‌توان از دماسنج و یا از طریق شیرهای ترموستات دار نصب شده روی شوفاژها استفاده کرد.
وی با اشاره به اهمیت پوشیدن لباس مناسب و کاهش شعله بخاری در ایام زمستان، ادامه داد: پوشیدن لباس در زمستان باید نسبت به فصل گرما تفاوتی داشته باشد. گاه این موضوع مورد توجه قرار نمی‌گیرد، در حالی که می‌تواند به کاهش مصرف گاز در خانه کمک کند.
وی گفت: خاموش کردن لامپ و وسایل برقی غیرضروری یکی از مسائل مهم در صرفه‌جویی انرژی است. کاهش مصرف برق منجر به کاهش مصرف گاز شده و در نهایت به حفظ فشار شبکه گاز کشور کمک می‌کند و باعث عدم افت فشار گاز در شبکه سراسری کشور می‌شود.
صادقی بیان کرد: خاموش کردن وسایل گرمایشی پیش از ترک خانه یا محل کار نیز امری مهم است، چرا که در شرایطی قرار داریم که بایستی به صرفه‌جویی انرژی در این سطح هم دقت شود.
وی با اشاره به لزوم جلوگیری از هدررفت انرژی و خاموش کردن وسایل گرمایشی در محیط‌های کم تردد، افزود: وقتی صحبت از کاهش مصرف 10 درصدی در بخش گاز می‌شود، این امر به معنای ترک کارهای ضروری نیست بلکه بایستی توجه خود را به مصارف غیرضروری و کم اهمیت بدهیم. مثلا در ساعات شبانه شاهد نورپردازی‌هایی در بخش‌های تجاری هستیم که در برخی موارد مصرف برق بالایی داشته و منجر به مشکلات عدیده‌ای می‌شوند.
وی در ادامه در خصوص سایر اقدامات لازم در مدیریت مصرف انرژی، گفت: در راستای رویکردهای میان مدت می‌توانیم به تغییر تکنولوژی گرمایشی داخل منازل و ساختمان‌ها توجه کنیم. مثلا بر اساس یکی از ارزیابی‌ها، بخاری‌های گازی در کشور کم بازده بوده و جایگزینی آن‌ها با بخاری گازی هوشمند می‌تواند باعث کاهش مصرف گاز حتی تا 50 درصد را شامل شود، لذا سیاست‌گذاران در بخش‌های مختلف می‌توانند نسبت به این موضوع به صورت دقیق ورود یابند و اقدامات لازم را انجام دهند.
صادقی اظهار کرد: از اقدامات مهم دیگر در ایام زمستان که توسط دولت انجام گرفته است، دستورالعمل‌های ابلاغی در کاهش مصرف سوخت گاز و برق است که بر اساس آن، کاهش مصرف انرژی تا 50 درصد در ادارات دولتی صورت می‌گیرد.
وی افزود: از اقدامات دیگر، مدیریت مصرف یا بهینه‌سازی در روشنایی معابر است. یک لامپ اضافه روشنایی معابر اگر خاموش و بهینه شود، می‌تواند به راحتی برق مصرفی یک خانوار را تامین کند که یک عدد مناسبی جهت صرفه‌جویی را شامل شود. ماهانه هر لامپ 400 واتی با فرض روشن بودن 12 ساعت از شبانه روز، 144 کیلووات ساعت برق مصرف می‌کند که معادل مصرف برق یک خانوار متوسط است.
وی ادامه داد: این موضوع در شرکت‌های برق کشور در حال پیگیری بوده و با اجرای کامل آن، یک عدد قابل ملاحظه‌ای صرفه‌جویی در این حوزه را خواهیم داشت.
صادقی در خاتمه بر نقش پراهمیت اقدامات فرهنگی، اطلاع رسانی و آگاه سازی مردم در مدیریت مصرف انرژی تاکید کرد.

نظرات ارسال شده

هم اکنون هیچ نظری ارسال نشده است. شما می توانید اولین نظردهنده باشد.

ارسال نظر جدید

تنها کاربران ثبت نام کرده مجاز به ارسال نظر می باشند.