وزارت نیرو، پژوهشگاه نیرو، محاسبه دقیق مصرف وسایل خانگی
ﺳﻪشنبه 04 دی 1403

برای نخستین‌بار در کشور؛ محاسبه دقیق مصرف وسایل برقی خانگی با کمک هوش مصنوعی ممکن شد

رئیس پژوهشکده توزیع برق پژوهشگاه نیرو گفت: محققان این پژوهشگاه موفق شدند با طراحی و ساخت دستگاه تفکیک میزان مصرف وسایل برقی خانگی با کمک هوش مصنوعی، امکان محاسبه دقیق میزان مصرف هر وسیله را میسر کنند.

برای نخستین‌بار در کشور؛ محاسبه دقیق مصرف وسایل برقی خانگی با کمک هوش مصنوعی ممکن شد
06 مهر 1402 11:31
به گزارش پایگاه خبری پژوهشگاه نیرو به نقل از خبرگزاری ایرنا، یادگیری ماشین یا ماشین لرنینگ (Machine Learning) یکی از زیرمجموعه‌های هوش مصنوعی است که به سیستم‌ها این امکان را می‌دهد تا به‌صورت خودکار یادگیری و پیشرفت داشته باشند، بدون اینکه به برنامه‌نویسی صریحی برای آن داشته باشند. تمرکز اصلی یادگیری ماشینی بر توسعه برنامه‌های رایانه‌ای است که بتوانند به داده‌ها دسترسی داشته باشند و از آن برای یادگیری خود استفاده کنند.

رصد و کنترل انرژی الکتریکی مصرفی یکی از کلیدی‌ترین بخش‌های مدیریت مصرف برق محسوب می‌شود. براین‌اساس و برای مدیریت بهتر توان مصرفی مشترکان و بهینه‌سازی آن، فراهم بودن امکان پایش انرژی مصرفی آنها امری الزامی است.

در همین پیوند، «مجتبی گیلوانژاد» رئیس پژوهشکده توزیع برق پژوهشگاه نیرو در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا با بیان اینکه به این منظور فناوری‌های متعددی در سطح جهان طراحی و پیاده‌سازی شده است، خاطرنشان‌کرد: قرائت هوشمند کنتورهای برق یکی از فناوری‌هایی است که مورد توجه محققان قرار گرفته است.

گیلوانژاد گفت: گرچه قرائت هوشمند کنتورهای برق یکی از فناوری‌های به‌روز جهانی است، اما معضل این روش آن است که امکان دستیابی به اطلاعات جزئی‌تر مصرف هر مشترک را فراهم نمی‌کند.

وی ادامه‌داد: این معضل سبب می‌شود تحقق مفهوم «اصلاح الگوی مصرف» به‌صورت دقیق غیرممکن شود، زیرا کنتورهای هوشمند امروزی در بهترین حالت می‌توانند فقط اطلاعات مصرف یک واحد مصرف‌کننده را به‌صورت کلی اندازه‌گیری کنند.

رئیس پژوهشکده توزیع برق پژوهشگاه نیرو خاطرنشان‌کرد: همواره جای ابزاری که بتواند الگوی مصرف هرکدام از لوازم‌خانگی را به‌صورت مجزا تشخیص داده و به‌صورت برخط اطلاع دهد خالی بوده است.

گیلوانژاد گفت: البته هزینه بالای تجهیز همه انواع وسایل برقی خانگی به این نوع سیستم، مانع از توسعه آن بوده است.

وی اضافه‌کرد: براین‌اساس، محققان پژوهشکده با طراحی و ساخت دستگاه تفکیک میزان مصرف وسایل برقی خانگی با استفاده از یادگیری ماشین نخستین گام در زمینه محاسبه دقیق مصرف هر وسیله را برداشتند.

به گفته رئیس پژوهشکده توزیع برق پژوهشگاه نیرو، سیستم پیشنهادی این پروژه با اتصال خط برق مشترک، اطلاعات مربوط به شکل موج جریان مصرفی را در فاصله‌های کوتاه اندازه‌گیری و ذخیره می‌کند.

گیلوانژاد گفت: نرم‌افزار به‌کار رفته در این سامانه بر اساس روش‌های معینی می‌تواند به تفکیک شکل موج مصارف به شکل موج‌های پایه که مربوط به مصارف تجهیزات خانگی مانند یخچال، ماشین‌های ظرفشویی و لباسشویی، اتو، سیستم‌های گرمایشی و روشنایی‌ها است، اطلاعات مفیدی از میزان مصرف هر وسیله را فراهم کند.

وی ادامه‌داد: این اطلاعات جمع‌آوری‌شده می‌تواند از طریق گوشی‌های تلفن همراه هوشمند ارسال و نمایش‌داده‌شده و برای اصلاح الگوی مصرف به کار گرفته شود.

رئیس پژوهشکده توزیع برق پژوهشگاه نیرو افزود: بر اساس این اطلاعات می‌توان به‌منظور سیاست‌های تشویقی برای کاهش مصرف در زمان‌های اوج بار اقدام‌های موثری به‌کار برد.

گیلوانژاد خاطرنشان‌کرد: این پروژه در مدت یک سال و نیم‌ و هزینه‌ای معادل ۲.۵ میلیارد ریال با همکاری دانشگاه شهید بهشتی نمونه‌سازی شده است.

وی گفت: صنعتی‌سازی این محصول نیازمند حمایت‌های بیشتر است.

نظرات ارسال شده

هم اکنون هیچ نظری ارسال نشده است. شما می توانید اولین نظردهنده باشد.

ارسال نظر جدید

تنها کاربران ثبت نام کرده مجاز به ارسال نظر می باشند.