وزارت نیرو، پژوهشگاه نیرو، یادداشت، توسعه پایدار کشور در گروه سیاستهای صحیح قیمت گذاری انرژی
پنجشنبه 04 بهمن 1403

یادداشت: توسعه پایدار کشور در گرو سیاست‌های صحیح قیمت‌گذاری انرژی

«وهاب مکاری‌زاده»، مدیر گروه پژوهشی مدیریت انرژی پژوهشگاه نیرو

یادداشت: توسعه پایدار کشور در گرو سیاست‌های صحیح قیمت‌گذاری انرژی
25 آذر 1402 11:33
بخش برق بدون شك يكي از بخش‌هاي كليدي در فرايند رشد اقتصادي است و توسعه اين بخش، يكي از معيارهاي اساسي بهبود رفاه و سطح زندگي مردم به شمار مي‌آيد؛ لذا تامین برق پایدار یکی از وظایف و مسئولیت‌های مهم حاکمیت محسوب می‌شود.

به گزارش پایگاه خبری پژوهشگاه نیرو، توسعه پایدار در بخش‌های مختلف و کاهش شدت مصرف انرژی نیازمند بکارگیری تمهیدات سیاستی صحیح قیمتی و غیر قیمتی و متوازن برای تمام مشترکان برق اعم از خانگی، خدمات، صنعتی و کشاورزی است. بدون تردید بدون در نظر گرفتن این اصل اساسی، توسعه پایدار صنعت برق ناممکن بوده و توسعه اقتصادی کشور و همچنین سطح رفاه خانوارها را به مخاطره خواهد انداخت. به‌عنوان مثال اینکه نظام قیمت گذاری برای بخش‌های مختلف اقتصادی و اجتماعی چگونه باشد که در حین حال که ارزش افزوده بیشتری برای کشور حاصل نماید، اما منابع طبیعی کشور نظیر آب به مخاطره نیفتد، از مصرف بی رویه انرژی جلوگیری شود و سطح رفاه خانوارها تامین گردد، سیاستی بسیار مهم و تعیین کننده است.


در بخش خانگی باید تمهیدات سیاستی به منظور بهره‌وری انرژی و کاهش مصرف انرژی لحاظ و از ورود تجهیزات و فناوری‌های مورد استفاده مردم، با بازده پایین و مصرف انرژی بالا، جلوگیری شود، این تجهیزات کم بازده هم از لحاظ اقتصادی مصرف‌کننده را متضرر می‌کند و هم ضمن مصرف بالای انرژی و بهره‌وری کم به محیط زیست نیز آسیب می‌زند و موجب آلودگی هوا و همچنین هدررفت منابع دیگر نظیر آب می‌شود. لازم به تاکید است که مدیریت مصرف نه به معنای مصرف نکردن بلکه به معنای درست مصرف کردن است و لازم نیست سطح رفاه خانوارها پایین آورده شود. در هر صورت مشترکان پرمصرف خانگی می‌توانند بخشی از مصرف خود را از طریق مولدهای اختصاصی پربازده و سلول‌های خورشیدی تامین کنند و یا اینکه باید قیمت واقعی‌اش را بپردازند.

بخش کشاورزی و بهبود الگوی مصرف
در مورد کشاورزی درست است که بحث امنیت تامین مواد غذایی را در کشور دنبال می‌کنیم اما باید جوری سیاست‌گذاری بکنیم که نهاده‌های ما هدر نرود. برای مثال هندوانه چقدر آب و برق برایش استفاده می‌شود، اما با چه قیمتی صادر می‌شود، در حالی که بازار صادراتی مطلوب هم ندارد. شاید بهتر بود همان نهاده‌هایی که برای تولید این میوه استفاده کردیم را صادر می‌کردیم.
بنابراین در کشاورزی باید به محصولات استراتژیک و همچنین سازگار با اقلیم ما، انرژی ارزان قیمت بدهیم. محصولی که آب زیادی بخواهد و ارزش افزوده مناسبی ندارد دلیلی ندارد ما تولید و صادر بکنیم. می‌توانیم محصولاتی که در آن مزیت نسبی داریم را تولید و صادر کنیم. پس باید سیاست جامع و یکپارچه‌ای داشته باشیم که سیگنال قیمتی درستی را به بخش‌های اجتماعی و اقتصادی‌مان بدهیم.

با توجه به مزیت ارزان بودن قیمت انرژی در کشورمان در مقایسه با کشورهای دیگر، توسعه صنایع عمدتا در حوزه فرآیندهای انرژی بر همانند تولید فولاد، سیمان، پتروشیمی و ... صورت گرفته و اقبال کمتری به صنایع با شدت انرژی پائین معطوف بوده است. در این بخش نیز قیمت گذاری انرژی می‌بایستی بگونه‌ای باشد که جذابیت صنایع با شدت انرژی پائین افزایش و تنها ماشین آلات و خطوط تولید با مصرف ویژه انرژی پائین اجازه استفاده داشته باشند. همچنین اتخاذ سیاست‌های قیمتی اصولی در بخش صنعت علاوه بر بخش فرآیندهای صنعتی، منجر به افزایش بهره وری در بخش تامین و تبدیل انرژی (یوتیلتی) واحدهای صنعتی نیز می گردد. به‌عنوان مثال بکارگیری سامانه‌های تولید توان پربازده اختصاصی، سامانه‌های تولید برق و حرارت همزمان، سامانه‌های تولید برق از بازیافت حرارت اتلافی صنایع و ...

بهره برداری بهینه از منابع انرژیمان، برای توسعه پایدار کشور نه یک انتخاب بلکه ضروری و اجتناب ناپذیر بوده که مهم‌ترین و اولین عامل تحقق آن قیمت گذاری صحیح، متناسب و متوازن در بخش‌های مختلف اقتصادی-اجتماعی کشور است که برای تصمیم گیری‌ها و رفتارهای صحیح در همه بخش‌های مصرف کننده انرژی یک محرک اساسی و اولیه بوده و از این طریق ضمن صیانت از منابع طبیعی کشور، ثروت آفرینی و توسعه اقتصادی و اجتماعی کشور عزیزمان قابل دستیابی خواهد بود.

نظرات ارسال شده

هم اکنون هیچ نظری ارسال نشده است. شما می توانید اولین نظردهنده باشد.

ارسال نظر جدید

تنها کاربران ثبت نام کرده مجاز به ارسال نظر می باشند.