وزارت نیرو، پژوهشگاه نیرو، اتاق فکر نیروگاههای متعارف،
چهارشنبه 03 بهمن 1403

اولین اتاق فکر "نیروگاه‌های متعارف در مسیر گذار انرژی" در پژوهشگاه نیرو تشکیل شد/ لزوم ایجاد سازمان حکمرانی انرژی در کشور

اولین اتاق فکر "نیروگاه‌های متعارف در مسیر گذار انرژی" با هدف بررسی چالش‌ها و پیشنهاد تدوین برنامه ارتقاء فنی-زیست‌محیطی-اقتصادی نیروگاه‌های متعارف به منظور حفظ سرمایه موجود و رقابت‌پذیری در دوره گذار انرژی به همت پژوهشکده تولید نیرو  پژوهشگاه نیرو برگزار شد.

اولین اتاق فکر "نیروگاه‌های متعارف در مسیر گذار انرژی" در پژوهشگاه نیرو تشکیل شد/ لزوم ایجاد سازمان حکمرانی انرژی در کشور
29 مهر 1403 09:45

به گزارش پایگاه خبری پژوهشگاه نیرو، این نشست با حضور "مجید عمیدپور" رئیس پژوهشگاه نیرو و عضو هیئت علمی دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی، "علی شاه‌حسینی" عضو هیئت علمی دانشگاه و پژوهشگر گذار انرژی و مشاور گروه مپنا، "امیر دودابی‌نژاد" عضو هیئت علمی پژوهشگاه نیرو و معاون برنامه‌ریزی و توسعه مدیریت شرکت برق حرارتی، "علی قاسمی‌نژاد" رئیس گروه توسعه نیروگاه‌ها در صنایع و شهرک‌های خورشیدی ساتبا و "محمد ابراهیم سربندی فراهانی" رئیس پژوهشکده تولید پژوهشگاه نیرو در روز 28 مهرماه در سالن فردوسی پژوهشگاه نیرو برگزار شد.

عمیدپور عنوان داشت: بشریت تحت عناوین مختلف گذار را تجربه کرده است. ما امروزه در واقع مفهومی که در دو سه دهه گذشته در کشورهای توسعه یافته پیگیری می‌شود را تجربه می‌کنیم.

وی افزود: ما وقتی در دوران گذار انرژی قرار می‌گیریم آمادگی ذهن مردم، توسعه سیاسی و اقتصادی و عوامل بسیار دیگر در این حیطه تاثیرگذار خواهند بود.

عضو هیئت علمی دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی در ادامه با ارائه نمایی کلی  از گذر انرژی در سال‌های اخیر گفت: میانگین شاخص گذار انرژی جهانی (ETI)  از سال 2015 تا 6 درصد افزایش یافته است لیکن در سه سال گذشته رشد آهسته‌تری را نشان می‌دهد.

وی  همچنین به روند آمادگی جهانی گذار انرژی اشاره کرد و مواردی نظیر، نسبت دسترسی مردم به برق، قیمت برق خانگی، قیمت برق برای صنعت، یارانه انرژی (درصد تولید ناخالص داخلی)، مزیت نسبی در فناوری های کم کربن، تنوع تولید برق، انعطاف در سیستم برق، میانگین مدت زمان وقفه سیستم، شاخص فرکانس وقفه متوسط ​​سیستم، تلفات توان الکتریکی، شدت انرژی، مصرف انرژی سرانه، سرانه انتشارCO2، انتشارCH4 ، شاخص دسترسی به انرژی، شاخص بهره‌وری انرژی، تعهد کشور به net zero، را به عنوان شاخص‌های قابل دستیابی در توسعه و ارتقاء نیروگاه‌های متعارف برشمرد.

همچنین شاخص قیمت‌گذاری کربن، اعتبارات داخلی به بخش خصوصی، سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی، حاکمیت قانون، جریان‌های مالی بین‌المللی برای کشورهای در حال توسعه، محیط کسب و کار نوآورانه، تحقیق و توسعه عمومی به عنوان سهم تولید ناخالص داخلی، توسعه فناوری‌های مرتبط با محیط زیست و کیفیت آموزش را به عنوان  بخش دیگری از شاخص‌های قابل دستیابی در توسعه و ارتقاء نیروگاه‌های متعارف برشمرد.  

عمیدپور به حوزه‌های قابل بررسی و رشد در نیروگاه‌های متعارف اشاره کرد و اظهار کرد: افزایش بهره‌وری، افزایش ضریب دسترسی، کاهش تلفات، کاهش خروج برنامه‌ریزی نشده، تمرکز بر فرایندهای کم کربن، ارتقاء روش‌های سرمایه‌گذاری، کسب و کار نوآورانه، تحقیق و توسعه، توسعه فناوری‌های مرتبط با محیط زیست و آموزش مداوم، موارد قابل طرح در این مسیر است.

 وی به سیاست کلان سازگار با شرایط جدید، ارتقاء و توسعه رقابت‌پذیر با تکنولوژی نوین، تعمیر و نگهداری مدون با نگرش افزایش حداکثری راندمان، مدیریت هوشمند دارایی‌ها، حمایت از تحقیقات راهبردی با ریسک بالا، تجاری‌سازی طرح‌های فناورانه، تزریق منابع مالی پایدار به عنوان الزامات برنامه‌ریزی نیروگاه‌های حرارتی در مسیر گذار انرژی اشاره کرد.

عمیدپور در بخش دیگری از سخنان خود به حکمرانی حوزه انرژی اشاره کرد و افزود مطابق برنامه هفتم توسعه می‌بایست سازمان حکمرانی انرژی کشور تشکیل گردد تا هم حکمرانی و هم تنظیم‌گری حوزه انرژی در این سازمان صورت پذیرد.

رئیس پژوهشگاه نیرو همچنین به اقدامات پژوهشگاه در این حوزه اشاره کرد و افزود: در پژوهشگاه نیرو پروژه‌های با عنوان افق 1420 در حال انجام است تا تصویر درستی در خصوص نقش‌آفرینی در زمان گذار انرژی داشته باشیم.

وی به راه‌اندازی مركز پايش وضعيت و ارائه سرويس به نیروگاه‌های کشور، سامانه جامع پايش سلامت و مدیریت نگهداری سازه‌های نیروگاهی، طرح بازچینش پره‌های ثابت کمپرسور توربین گاز به منظور ارتقاء توان، مگادرایو نیروگاهی، نانوپوشش‌های مقاوم به فرسایش در پره توربین بخار، زیرسیستم‌های مبتنی بر ICT صنعتی نیروگاه، پیاده‌سازی مدیریت دارایی‌های فیزیکی در صنعت آب و برق به عنوان بخشی از اقدامات پژوهشگاه نیرو در این راستا اشاره کرد.

رئیس پژوهشگاه نیرو همچنین به برخی از مگاپروژه‌های فعال در پژوهشگاه نیرو که مرتبط با این حوزه هستند اشاره کرد و گفت: ارتقا واحدهای گازی و بازتوانی و نوسازی واحدهای بخار، ذخیره‌سازی انرژی، مدیریت دارایی فیزیکی، توسعه سبد سوخت نیروگاهی، جذب و بکارگیری کربن، توسعه و اجرای فناوری‌های پیشرفته مربوط به بازسازی و نوسازی، پایش وضعیت نیروگاه، توسعه فناوری‌های هوش مصنوعی، بخشی از اقدامات این پژوهشگاه در مسیر گذار انرژی است.

وی همچنین به تولید هیدروژن و تاثیر آن به عنوان سوخت پاک و استفاده از سوخت‌های جایگزین و ترکیبی در واحدها اشاره کرد و افزود: نحوه توسعه نیروگاه‌های فسیلی ما باید با یک آرایش دیگر و با توجه به ظرفیت‌ها انجام شود و باید طوری جهت‌گیری کنیم که با این شرایط گذار از تمام عوامل نظیر هوش مصنوعی، انرژی‌های پاک و تجدیدپذیر بهره ‌ببریم.

زئیس پژوهشگاه نیرو در پایان سخنان خود به نقشه راه پیشنهادی نیروگاه‌های متعارف در مسیر گذار انرژی اشاره نمود و عنوان داشت:  تدوین سیاست‌های کلان با استفاده حداکثری از ظرفیت‌های قانونی، مشوق‌ها و سیاست‌های حمایتی، تهیه کارگروه متشکل از ذی‌نفعان با تدوین دقیق مقررات، وظایف و عایدات، تامین مالی طرح‌های فناورانه با ایجاد بستر مالی پایدار، اجرای پروژه‌های اولویت‌دار با استقرار نظام نوآوری و فناوری و اخذ گواهی‌های بین‌المللی و تبیین نگرش مشارکت فعال بین‌المللی و اجرای معاهدات متناظر از جمله موارد پیشنهادی جهت بهره‌برداری در مسیر گذار انرژی می‌باشد.

نظرات ارسال شده

هم اکنون هیچ نظری ارسال نشده است. شما می توانید اولین نظردهنده باشد.

ارسال نظر جدید

تنها کاربران ثبت نام کرده مجاز به ارسال نظر می باشند.