وزارت نیرو، پژوهشگاه نیرو، نمایشگاه بین المللی صنعت برق
پنجشنبه 01 آذر 1403

هوشمندسازی صنعت برق اولویت مهم وزارت نیرو/ پیشنهاد جدی پژوهشگاه نیرو برای رفع ناترازی انرژی در کشور توسعه تجدیدپذیرها است

رئیس پژوهشگاه نیرو گفت: هوشمندسازی صنعت برق اولویت مهم وزارت نیرو است، سطح اتوماسیون و هوشمندسازی در صنعت برق مناسب نیست و هوشمندسازی یک ضرورت است.

هوشمندسازی صنعت برق اولویت مهم وزارت نیرو/ پیشنهاد جدی پژوهشگاه نیرو برای رفع ناترازی انرژی در کشور توسعه تجدیدپذیرها است
07 آبان 1403 20:38

به گزارش پایگاه خبری پژوهشگاه نیرو، "مجید عمیدپور" رئیس پژوهشگاه نیرو در نشست خبری با اهالی رسانه در حاشیه بیست و چهارمین نمایشگاه صنعت برق، به اقدامات پژوهشگاه نیرو در حوزه آموزش‌های تخصصی و صلاحیت حرفه‌ای و توسعه فناوری‌های مورد نیاز صنعت برق اشاره کرد و افزود: پژوهشگاه نیرو با دارا بودن 5 پژوهشکده تخصصی و 5 مرکز توسعه فناوری، با همکاری شرکت توانیر، برق حرارتی و دانشگاه‌ها، زیست بوم نوآوری نیرو را توسعه می‌دهد.

رئیس پژوهشگاه نیرو گفت: پارک علم و فناوری نیرو یک پلتفرم است که   50 تا 60 پارک کشور  با حدود 1000 شرکت دانش بینان فعال در حوزه برق در سراسر کشور در آن فعالیت دارند.

وی افزود: پژوهشگاه نیرو با همکاری صندوق پژوهش و فناوری نیرو، مسئولیت هدایت و پیگیری این موضوع را بر عهده دارد. تا با ارتقاء المان‌های مختلف در حوزه آموزش، پژوهش و فناوری بتوانیم پروژه‌های مورد نیاز صنعت آب و برق را حمایت کنیم و اقداماتی را که برای شرایط حال حاضر کشور با توجه به ناترازی موجودلازم است را پوشش دهیم.

وی افزود شرکت‌های زیرمجموعه وزارت نیرو درگیر مشکلات و چالش هایی هستند که پژوهشگاه نیرو در سال‌های اخیر با با ورود به حوزه‌های مختلف علوم انسانی هم در بخش اقتصادی، حقوقی و مسائل اجتماعی صنعت برق سعی دارد چالش‎های شرکت های مادر تخصصی و بخش‌های مختلف وزارت نیرو را با حمایت‌های علمی و فناورانه رفع نماید. وی ادامه داد پژوهشگاه نیرو وظیفه خود می‌داند که در بخش‌های مختلف، توسعه علمی و فناورانه وزارت نیرو را پیگیری کند.
 
120 شرکت دانش بنیان نیرو مستقر در پارک‌های علم و فناوری نیرو در سراسر کشور
 رئیس پژوهشگاه نیرو از حمایت پارک علم و فناوری وزارت نیرو  و استقرار 120 شرکت دانش بنیان در پارک‌های سراسر کشور خبر داد و افزود: شرکت‌ها به جریان سازی و بازار سازی نیاز دارند و  پژوهشگاه نیرو از طریق ارتباط با ساتبا و برق حرارتی، فعالیت‌های شرکت‌ها را پیگیری و به عنوان تسهیل گر از این شرکت‌ها حمایت می کند.
 هوشمندسازی صنعت برق اولویت مهم وزارت نیرو
"مجید عمیدپور" رئیس پژوهشگاه نیرو گفت: هوشمندسازی صنعت برق اولویت مهم وزارت نیرو است، سطح اتوماسیون و هوشمند سازی در صنعت برق  مناسب نیست و هوشمند سازی یک ضرورت است.
وی با اشاره به تسریع در هوشمندسازی صنعت برق گفت: بخشی از ناترازی‌های موجود با هوشمندسازی صنعت برق رفع خواهد شد. اگر شبکه هوشمند داشته باشیم خیلی از ناترازی‌ها را می‌توانیم کنترل و هدایت کنیم.
وی افزود: در پژوهشگاه نیرو بسیاری از این مسائل را مورد بررسی و تحقیق قرار داده‌ایم، مشکل اصلی ما سخت افزار است. مثلا ما 40 میلیون کنتور هوشمند می‌خواهیم در صورتی که 4 الی 5 میلیون داریم. ما دانش هوشمند سازی را داریم اما باید منابع جدی در این خصوص داشته باشیم. به عنوان مثال اگر حدود 60 دستگاه کنترل هوشمند برای کنترل مصارف خانگی داشته باشیم؛ تقریبا 60 کار مدیریت مصرف می‌توان انجام داد که سهم مهمی در مدیریت انرژی خواهد داشت.
 
توجه ویژه پژوهشگاه نیرو به زنجیره ارزش خورشیدی
رئیس پژوهشگاه نیرو با اشاره به  اقدامات پژوهشگاه در حوزه مدیریت مصرف برق گفت: فعالیت‌های جدی در بحث مدیریت مصرف داریم. همچنین در این خصوص همکاری مردم را نیاز داریم.
عمیدپور افزود: پژوهشگاه نیرو با همکاری شرکت توانیر مطالعات گسترده‌ای در حوزه مدیریت مصرف انجام داده است. در این حوزه باید هم به سمت مصرف کننده و هم سمت عرضه توجه داشته باشیم.
وی همچنین به حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر به عنوان یکی از اولویت‌های پژوهشگاه نیرو اشاره کرد و افزود: یکی از مسائل ما که روی آن کار می‌کنیم حوزه زنجیره ارزش خورشیدی است و در این خصوص از سیلیکون گرفته تا نیروگاه خورشیدی را پوشش می‌دهیم.
عمیدپور عنوان داشت: مناسبات اقتصادی و تجارت جهانی مسایلی است که ما باید راجع به آنها فعالیت کنیم و این موارد هم در دستور کار پژوهشگاه نیرو است تا در این حوزه هم صاحب فناوری بشویم.
 وی درباره همکاری با کشورهای دیگر در حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر گفت: وزارت نیرو یک سری کمیسیون‌های مشترک دارد. مثلا  با حوزه کشورهای بریکس همکاری‌های داریم و با توجه به اینکه وزارت نیرو مسئولیت کمیسیون‌های مشترک چند کشور را دارد، همکاری های خوبی در این زمینه داریم.
 رئیس پژوهشگاه نیرو گفت: در حوزه تجدیدپذیر چین حرف اول را به خصوص در انرژی خورشیدی دارد و ما در این حوزه پروژه‌هایی را داریم و به غیر از حوزه صنعتی و نیروگاهی در حوزه تحقیقاتی هم با چین همکاری داریم.
 عمیدپور در پاسخ به این سوال که چرا با وجود فعالیت چند ساله در حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر موفق نبوده‌‌ایم گفت: اقتصاد انرژی در کشور ما روند صحیحی را طی نمی‌کند، علت هم این است که ما سالانه 35 الی 40 میلیارد دلار یارانه انرژی می‌دهیم و بخش‌هایی از کشور بهره‌مند می‌شوند و در واقع 100 میلیارد دلار (96.2میلیارددلار) ما فرصت انرژی از دست می‌دهیم که بخشی اتلاف انرژی، بخشی یارانه و بخشی موارد مختلف است، البته تاکید می کنیم که این آمار با روش‌های مختلف (نرخ دلار،  . . . ) می‌تواند ارقام متفاوتی باشد. در هر حال  عدد بسیار بزرگ است.
وی ادامه داد: متاسفانه اقتصاد انرژی کشور کار نکرده و علیرغم فعالیت چندین ساله، حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر رونق نگرفته است. در کشور ما حتی نهادهایی که مسئولیت تنظیم بودجه را داشتند به این موضوع توجه نمی‎کردند که به‌ تدریج آزاد سازی قیمت‎ها را داشته باشیم تا نهایتا اقتصاد انرژی کشور شرو ع به کار کند.
عمیدپور ادامه داد: اگر در حوزه انرژی ما مناسبات اقتصادی برقرار نشود ما اتفاق جدی در حوزه رفع چالش ها  نخواهیم دید. ما به تامین منابع جهت توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر نیازداریم.اگر ساختار انرژی کشور تنظیم و روابط آن حاکم شود به رفع ناترازی کمک خواهد شد.
عمیدپور اظهار داشت: با توجه به اینکه طی سال‌های گذشته به این موضوعات توجه نشده موارد مختلف تجمیع شده و حل آن بسیار سخت است، در هر حوزه انرژی اعم از بنزین، گاز و برق وارد می‌شویم می‌بینیم مشکل سخت‌تر شده است. باید هر چه سریع تر با یک شیب مناسب دست به اصلاحات ساختاری اقتصادی زد؛ یقینا حوزه انرژی می‌تواند منشا اتفاقات خوب برای صنعت برق کشور باشد.
 
پیشنهاد جدی پژوهشگاه نیرو  برای رفع  ناترازی انرژی در کشور توسعه تجدیدپذیرها است
رئیس پژوهشگاه نیرو در خصوص ناترازی‌های موجود در صنعت برق  کشور گفت: پیشنهاد جدی پژوهشگاه برای رفع ناترازی ها توسعه تجدیدپذیرها است.
عمیدپور در پاسخ به این سوال که آیا پژوهشگاه هشدارها و گزارشات درخصوص ناترازی های کشور را به مجلس و دیگر سازمان ها و نهادهای کشور ارائه می دهد،گفت: پژوهشگاه نیرو همکاری نزدیکی با مجموعه های فرابخشی همچون دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام، مرکز پژوهش های مجلس و دیگر دستگاه ها دارد. این پژوهشگاه در حال حاضر پروژه‌های متعددی در خصوص غلبه بر ناترازی ها انجام می دهد. همچنین پروژه ای درباره افق 1420 صنعت برق کشور در دستور کار داریم، اما مسئله ای که اهمیت دارد این است که پژوهشگاه برنامه ها و اقدامات متعددی به لحاظ اصلاح ساختار دارد و بحث تامین اعتبارات مربوط به دولت و مجلس می شود.
عمیدپور در ادامه گفت: همچنین پژوهشگاه نیرو با سازمان برنامه و بودجه و موسسه مطالعات بین المللی وزارت نفت پروژه‌ای درخصوص سبد سوخت و بررسی ناترازی کشور در دست انجام دارد.
رئیس پژوهشگاه نیرو با بیان اینکه ناترازی مسائل جدی است، گفت: در حال حاضر مطالعات بسیاری با نهادهای تحقیقاتی کشور در دست انجام داریم که گزارشات آن به مسئولان کشور ارائه خواهد شد. پیشنهاد جدی برای رفع این ناترازی‌ها توسعه تجدیدپذیرها است که در حال حاضر مطالعاتی با ساتبا در حال انجام است.
 
استفاده از هوش مصنوعی تنها راه‌حل تحلیل اطلاعات عظیم تولید و مصرف انرژی
رئیس پژوهشگاه نیرو در خصوص استفاده از هوش مصنوعی برای کمک به صنعت برق گفت: در پژوهشگاه نیرو چندین پروژه با استفاده از هوش مصنوعی در حال انجام است. پروژه‌هایی در حوزه انتقال و توزیع در دستور کار داریم.
وی افزود: یکی از مشکلات کشور وقتی به سمت اوج بار می‌رسیم این است که پردازش اطلاعات عظیمی از تولید و مصرف صنعت برق باید داشته باشیم، بنابراین تنها راهی که بتوانیم این تحلیل‌ها را به شکل مناسبی  انجام دهیم، استفاده از هوش مصنوعی است.
وی ادامه داد: هم اکنون پژوهشگاه نیرو با استفاده از هوش مصنوعی در حال تحلیل بار تابستان  سال گذشته است که بررسی کنیم سال آینده شبکه برق کشور چه شرایطی دارد و نقاط ضعف و قدرت آن به چه شکل است؟
وی عنوان داشت: با استفاده از هوش مصنوعی مشکلات سال 1402 را پیش بینی کرده بودیم با پیش بینی درجه حرارت کشور می‌توانیم پیش بینی کنیم که برق کشور در چه مکان‌هایی دچار مشکل می‌شود و چه مکان‌هایی شرایط بهتری دارد.
وی به پروژه دیگر پژوهشگاه نیرو در حوزه تعمیرات و نگهداری نیروگاهی اشاره کرد و گفت در پژوهشگاه نیرو در مرکز پایش،  از طریق هوش مصنوعی پیش بینی می کنیم که یک نیروگاه در چه شرایطی است؟ توربین چه وضعیتی دارد و چه زمانی احتیاج به تعمیردارد.
وی همچنین از انجام  چندین پروژه هوش مصنوعی در زمینه امنیت سایبری، در پژوهشگاه نیرو خبر داد.

نظرات ارسال شده

هم اکنون هیچ نظری ارسال نشده است. شما می توانید اولین نظردهنده باشد.

ارسال نظر جدید

تنها کاربران ثبت نام کرده مجاز به ارسال نظر می باشند.