نقشآفرینی آزمایشگاهها در زیستبوم تحقیقات، فناوری و نوآوری نیرو
مدیرکل دفتر آموزش، تحقیقات و نوآوری وزارت نیرو، نقشآفرینی آزمایشگاهها در زیستبوم تحقیقات، فناوری و نوآوری نیرو را تشریح کرد.
12 دی 1403 17:18
به گزارش پایگاه خبری پژوهشگاه نیرو، "مرتضی شعبانزاده" روز چهارشنبه در مراسم اولین نشست تخصصی شبکه آزمایشگاههای صنعت برق کشور که در پژوهشگاه نیرو برگزار شد، با تاکید بر اهمیت آزمایشگاهها در حوزه پژوهش و فناوری اظهار کرد: آزمایشگاهها حلقه واسط پژوهش و فناوری محسوب میشوند، چرا که بستر مناسبی برای تبدیل نتایج پژوهشی به دستاوردهای فناورانه و محصول محور به شمار میآیند. خوشبختانه در مجموعه پژوهشگاه نیرو از بدو تأسیس تاکنون، آزمایشگاههای متعددی ایجاد و توسعه پیدا کردهاند و ظرفیتهای قابل توجهی طی این سالها شکل گرفته است.
وی ادامه داد: توانمندی در حوزه آزمایشگاهها، وظیفهای بر دوش همه ارکان وزارت نیرو ایجاد میکند، زیرا این آزمایشگاهها سرمایه نهفتهای محسوب میشوند که از ارزشمندی بالایی برخوردارند و نیازمند حمایت و توجه بیشتری از سوی همه واحدهای ذیربط است. برخی تجهیزات آزمایشگاهی صنعت برق کشور در منطقه منحصر به فرد بوده و باید نهایت مراقبت از این سرمایهها صورت بگیرد؛ البته این مهم تنها ناظر به امکانات و تجهیزات آزمایشگاهی نیست، بلکه توجه به حفظ و نگهداشت سرمایه انسانی آزمایشگاهها نیز از اهمیت دوچندانی برخوردار است.
مدیرکل دفتر آموزش، تحقیقات و نوآوری وزارت نیرو در ادامه با بیان اینکه از نگاه زیستبوم تحقیقات، فناوری و نوآوری، نقشآفرینی آزمایشگاهها را میتوان از دو منظر بررسی کرد، توضیح داد: برخی آزمایشگاهها میتوانند در اجرای پروژهها کمک کنند که البته در این صورت، حیطه خدمترسانی محدودی دارند؛ اما از نگاه زیستبوم، میتوان دو کارکرد برای این موضوع متصور شد که پهنه خدمترسانی آن بسیار گستردهتر خواهد شد. نخست آنکه آزمایشگاههای تخصصی و مرجع میتوانند در بحث بومیسازی، توسعه و ارتقای سطح آمادگی فناوری نقش مؤثری داشته باشند و مورد دوم که از اهمیت بالاتری برخوردار است آنکه امکان اعتبارسنجی، ارتقاء کیفیت و صدور گواهی انطباق استاندارد و تأیید صلاحیت توسط آزمایشگاهها برای شرکتهای تولیدکننده داخلی، دانشبنیان و فناور مهیا شده و فرصت بازارسازی و فروش محصولات فناورانه آنها بیشتر خواهد شد.
شعبانزاده ادامه داد: در بند «ب» ماده یک قانون جهش تولید، دستگاههای اجرایی موظف شدهاند بخشی از منابع و اختیارات خود را در راستای ارتقای توانمندی فناوری و تولید اقلام راهبردی بکار گیرند؛ این محمل قانونی فرصت خوبی را برای آزمایشگاهها فراهم میآورد تا خود را برای رعایت استانداردهای روزآمد شده آماده کنند.
مدیرکل دفتر آموزش، تحقیقات و نوآوری وزارت نیرو با اشاره به تدوین ۱۴ شاخص در حوزه پژوهش و فناوری اظهار کرد: اواخر سال گذشته با هدف پررنگ کردن فعالیت شرکتهای دانشبنیان در تأمین نیازهای فناورانه صنعت آب و برق، سیاستی اتخاذ شد که ۴۰ درصد شاخصها مربوط به حوزه پژوهش و ۶۰ درصد آن ناظر به حوزه فناوری باشد. هدف این است که پروژههای پژوهشی به سمت کاربردی شدن و محصولمحور سوق پیدا کنند و مسلما آزمایشگاهها میتوانند در این زمینه نقش موثری ایفا نمایند.
بر اساس این گزارش، در پایان این مراسم از ۶۰ نفر از نمایندگان شبکههای آزمایشگاهی صنعت برق تقدیر شد.