23 دی 1403 09:27
به گزارش پایگاه خبری پژوهشگاه نیرو، نشست اول از وبینار معرفی پژوهشهای کاربردی برگزیده دانشگاهها و پژوهشگاههای کشور با هدف معرفی پژوهشهای برگزیده و در حال تجاریسازی و به منظور گسترش ارتباط دانشگاه و صنعت، برگزار شد.
در این نشست برخط، دانش فنی کسب شده و حاصل از پروژه "تولید نیمه صنعتی نانوپوششهای مقاوم به فرسایش بر پره توربین بخار و قطعات تحت فرسایش" که از سوی پژوهشگاه نیرو و شرکت برق حرارتی به دانشگاه بوعلی سینا، محول شده است، ارائه شد.
"حسن علم خواه" عضو هیئت علمی دانشگاه بوعلی سینا، در این وبینار که با هدف ارائه پژوهش کاربردی به دانشگاه و صنعت برگزار شد، به ارائه گزارش از عوامل خرابی قطعات در صنایع پرداخت و عنوان داشت: 70 درصد علت خرابی قطعات در صنایع به دلیل تخریب سطحی، سایش، خوردگی، فرسایش و اکسیداسیون که عوامل سطحی هستند، رخ میدهد و این پروژه با ارائه راهکارهایی نوآورانه، کاهش این خرابیها را هدف قرار داده است.
علمخواه عنوان داشت: در این پروژه که با حمایت پژوهشگاه نیروبه عنوان نهادی در لبه علم و تکنولوژی و توزیع دانش و شرکت برق حرارتی، به انجام رسیده است، ایدهای که مطرح شد و ادعایی که داریم این است که میتوانیم عامل خرابی قطعات را کاهش دهیم و این میشود جزو بهرهوری که برای صنایع خیلی خوشحال کننده و مهم است.
وی با ذکر این نکته که خرابی در صنایع آسیب مالی و جانی فراوانی به همراه دارد و حتی کاهش یک درصد از عوامل خرابی مهم و تاثیرگذار است، عنوان داشت: یکی از مباحث شایع در کاهش توان توربینهای (گاز و بخار) این است که هندسه پره، شکل استاندارد خود را از دست میدهد و حالت وحشتناکتر اینکه شکستگی یک پره تمام پرههای توربین را نابود می کند.
علم خواه با تاکید بر اهمیت این دستاورد تصریح کرد: نکتهای که صنایع باید به آن توجه ویژه داشته باشند این است که پوششدهی هزینه نیست، بلکه نوعی سرمایهگذاری است و می تواند دوره های اورهال نیروگاه ها را از پنج سال به ده سال افزایش دهد و راندمان و بهره وری نیروگاه ها را به میزان قابل توجهی افزایش دهد.
علم خواه گفت: این پوششها کمک خواهند کرد که افزایش عمر را به صورت مهندسی شده داشته باشیم. در دنیا این امر چندین سال است که در حال استفاده میباشد و ما با تحقیقات کاربردی قصد داریم این فاصله را کاهش دهیم و طی جلسه با صنایع مختلف و همراهی شرکت برق حرارتی و پژوهشگاه نیرو به عنوان نهادی که در لبه علم و تکنولوژی و توزیع دانش هستند، در حال ورود به این تکنولوژی و تجاریسازی آن هستیم.
عضو هیئت علمی دانشگاه بوعلی سینا: عنوان داشت: افزایش راندمان، کاهش تلفات، افزایش طول عمر و بهرهوری از جمله اهداف به کارگیری این نانو پوششها است.
این دستاورد، که در راستای تقویت ارتباط دانشگاه و صنعت و با حمایت پژوهشگاه نیرو و شرکت برق حرارتی و دانشگاه بوعلی سینا، حاصل شده است، نمونهای موفق از پژوهشهای کاربردی برای توسعه فناوریهای نوین در صنایع کشور محسوب میشود.