شنبه 01 دی 1403
اداره نشر علم و پایش آینده‌نگاری پژوهشگاه نیرو به عنوان یكی از ادارات زیرمجموعه دفتر امور پژوهشی حوزه معاونت پژوهشی پژوهشگاه نیرو، در بهار سال 1394 تأسیس شد. این اداره با هدف تسهیل فرآیند تبدیل پژوهشگاه نیرو به یکی از درگاه‌های علمی- تخصصی دانش کشور در صنعت برق و برقراری جریان دو سویه دانش و فناوری و با امید كمك به رشد و شکوفایی علمی و فنی کشور در حوزه صنعت برق شروع به فعالیت نمود.
در این راستا، وظایف محول‌شده به اداره نشر علم و پایش آینده‌نگاری شامل موارد زیر است:
  • برنامه‌ریزی در خصوص نشر دانش و تسهیل جریان دوسویه دانش و فناوری از داخل به خارجِ پژوهشگاه نیرو و بالعکس؛
  • برنامه‌ریزی، مدیریت و برگزاری وبینارهای تخصصی، سمینار، همایش و کارگاه‌های تخصصی؛
  • برنامه‌ریزی، مدیریت و غنی‌سازی کتابخانه و منابع علمی؛
  • برنامه‌ریزی و مدیریت فرآیندهای اجراییِ انتشار آثار علمی اعم از گزارش‌های علمی، کتب و برون‌دادهای تخصصی با تشکیل مستمر جلسات شورای انتشارات و به‌روز رسانی سامانه انتشارات؛
  • برنامه‌ریزی به منظور تقویت و توسعه انتشار مجلات علمی و تخصصی در موضوعات دارای اولویت صنعت برق و انرژی
  • علم‌سنجی و ارزیابی فعالیت‌های علمی و مدیریت پژوهش در پژوهشگاه؛
  • اطلاع‌رسانی رخدادهای علمی – تخصصی داخل سازمان به خارج از سازمان و بالعکس؛
  • برنامه‌ریزی در خصوص پایش آینده‌نگاری، ارتقاء و توانمندسازی پژوهشگران در مطالعات آینده‌نگر.
 
حوزه انتشارات اداره نشر علم و پایش آینده‌نگاری با بهره‌گیری از تجارب ارزشمند و فعالیت‌های پیشین صورت‌گرفته در پژوهشگاه نیرو، با ایجاد زیرساخت‌ها، آیین‌نامه‌ها و مستندات مربوط به این حوزه به‌صورت جدی فعالیت خود را آغاز نمود. تهیه بروندادهای تخصصی گروه‌های پژوهشی، چاپ و نشر الکترونیک كتاب‌های تألیف، گردآوری و ترجمه حاصل از تجربیات و پژوهش‌های متخصصین صنعت برق، تهیه نشریات چاپی و الكترونیكی دارای مجوز از وزارت ارشاد و درجه علمی از وزارت علوم، تحقیقات و فناوری از اهم فعالیت‌های این حوزه هستند.
سامانه انتشار یافته‌های علمی پژوهشگاه نیرو، سامانه‌ای چندمنظوره برای ثبت و ارائه یافته‌های علمی پژوهشگران صنعت برق و انرژی و دربرگیرنده گزارش‌های الکترونیکی با شاخص DOI، کتاب‌های چاپی و الکترونیکی با اخذ مجوز و شابک، و بروندادهای تخصصی است.
كتابخانه پژوهشگاه نیرو به‌عنوان یكی از كتابخانه‌های تخصصی صنعت برق، همزمان با شكل‌گیری پژوهشگاه با هدف خدمات‌رسانی به پژوهشگران و متخصصان این صنعت آغاز به فعالیت نموده و همواره سعی بر به‌روزرسانی و غنی‌سازی منابع، گسترش و تسهیل سطح دسترسی به منابع علمی اعم از کتاب، گزارش، مقاله و نشریه چاپی و الكترونیكی در سطح داخلی و خارجی داشته است. كتابخانه دیجیتال پژوهشگاه نیرو به عنوان یكی از دستاوردهای این رویكرد، از سال 1390 در اختیار پژوهشگران و فناوران صنعت برق قرار داده شده است.

حوزه همایش‌ها و گسترش ارتباطات علمی اداره نشر علم و پایش آینده‌نگاری، به عنوان فعال‌ترین درگاه تبادل دانش با خارج از پژوهشگاه و هم‌زمان با آغاز به‌كارِ اداره، با هدف برگزاری سخنرانی‌ها، سمینارها و همایش‌های تخصصی در صنعت برق و البته حمایت از همایش‌های مرتبط در دانشگاه‌ها و سایر مراكز پژوهشی شروع به فعالیت نمود. دعوت از اساتید مجرّب داخلی و خارجی، برگزاری نشست‌های علمی در دانشگاه‌های معتبر داخلی، ارائه دستاوردهای پژوهشی پروژه‌های تحقیقاتی پژوهشگاه و حمایت از برگزاری نشست‌های تخصصی انجمن‌های وابسته به صنعت برق در قالب برگزاری وبینار و سمینارهای چند‌ساعته از مهمترین رویكردهای این حوزه هستند.
حوزه علم‌سنجی اداره نشر علم و پایش آینده‌نگاری پس از مطالعه و بررسی ساختار، اهداف، آیین‌نامه‌ها، رویه‌ها و فرم‌های پژوهشگاه‌ها، دانشگاه‌ها و موسسات علم‌سنجی معتبر داخلی و خارجی و سپس بومی‌سازی و تهیه زیرساخت‌ها و مستندات مورد نیاز برای پژوهشگاه نیرو، با دو هدف فعالیت می‌نماید:
  • ارزیابی پژوهشگران برای ارتقای علمی و پژوهشی بر اساس آیین‌نامه‌ها و ملاك‌های ارزیابی معتبر ملی و بین‌المللی؛
  • شناسایی شاخص‌ها و رویه‌های ملی و بین‌المللی موجود برای ارزیابی موسسات پژوهشی با هدف معرفی و ارتقای جایگاه پژوهشگاه در میان موسسات مشابه.
حوزه آینده‌نگاری، عهده‌دار پایش روندهای اصلی و نشانه‌های ضعیف تغییرات آینده در صنعت برق، تعیین آینده‌های ممکن و مطلوب این صنعت، تعیین خط‌مشی‌های کلی پژوهشی محققان و سنجش اعتبار پروژه‌های آینده‌نگاریِ انجام شده یا در حال انجام است. اداره نشر علم و پایش آینده‌نگاری در این راستا خدمات‌رسانی در بخش برگزاری منظم دوره‌های آموزشی آینده‌نگاری، برگزاری منظم پنل خبرگان برای دریافت نظرات و ایده‌های پژوهشی جدید صاحبنظران و کلینیک ارزیابی پروژه‌های این حوزه را بر عهده دارد.
  • تلفن: 88083365
  • آدرس پست الکترونیکی:publications@nri.ac.ir
  • آدرس: ساختمان شهید عباسپور، طبقه همکف، سالن شماره 313