افزایش تقاضای انرژی الكتریكی برای تامین سرمایش مورد نیاز ساختمانها تنها در طی چند ماه گرم سال و كاهش همزمان توان خروجی از واحدهای نیروگاهی گازی و سیكل تركیبی به دلیل كاهش راندمان حجمی كمپرسور توربینهای گازی سبب بروز مشكلات و تحمیل هزینههای فراوانی به صنعت برق كشور و منافع ملی كشور گردیده و لذا برای برون رفت از این وضعیت لازم است راه حلهای مناسب و مستندی همسو با سیاستهای مدیریت كلان كشور ارائه گردد.
برخلاف بسیاری از كشورهای دنیا، كشورمان دارای حداقل چهار پهنه آب و هوایی متمایز بوده كه طبیعتا هر كدام از آنها دارای ویژگیها و نیازهای سرمایشی و گرمایشی متفاوتی میباشند. از طرف دیگر سیستمهای سرمایشی بسیار متنوعی مشتمل بر تبخیری، تراکمی و جذبی به صورت موضعی و یا مركزی وجود دارد که هر کدام از آنها مزیتها و محدودیتهای خاص خود را دارا میباشند و لازمست یک برنامه مدون و سیستماتیک برای استفاده آنها در کاربریها و اقلیمهای مختلف در کشور تدوین و بکار گرفته شود. ورود تكنولوژیهای جدید به عرصه سیستمهای سرمایشی نیز میتواند چالشی دیگر بشمار آید. هر ساله محصولاتی با عناوین و تكنولوژیهای مختلفی به بازار كشور وارد میشوند كه الزاما تمامی آنها برای تمامی شرایط مناسب نیستند. در حقیقت بیشتر، وارد كنندگان تكنولوژی مناسب سرمایشی در كشور را تعیین مینمایند كه میتواند همسو با منافع ملی نباشد. از سوی دیگر بسیاری از تكنولوژیهای دیگر همانند سیستمهای سرمایشی خورشیدی و یا هیبریدی، سیستمهای پمپ حرارتی زمین گرمائی، سیستمهای ذخیره ساز سرما و ... در طی چند سال اخیر توسعه داده شدند كه میتوانند برای تامین سرمایش در برخی از مناطق آب و هوایی كشور بسیار عملكرد مناسبی داشته و موجب ارتقاء كارایی سیستمهای سرمایشی خواهند شد. تعریف دماهای آسایش برای كاربریها و مناطق مختلف آب و هوایی كشور، استفاده از پوششهای عایق و كمتر جذب كننده تشعشعات خورشیدی در پشت بام و جدارههای ساختمان، استفاده از ترموستاتها و سیستمهای كنترلی و هوشمند برای سیستمهای سرمایش مركزی و ... از جمله راهكارهای غیر فعال مدیریت انرژی در سمت تقاضا میباشد كه میبایستی بر مبنای اصول علمی و شناختی و بصورت سیستماتیك تعریف، به روز رسانی و جهت اجرا فراهم گردند. در نهایت همانگونه كه توضیح داده شد، ارتقاء فرهنگ مصرفی مردم توسط رسانههای گروهی، راهکارهای فنی و غیر فنی از ابزارهای موجود جهت سوق دادن مشتركین به سمت مصرف اصولی و منطقی انرژی بوده و طبیعتا سیاستها و برنامه ریزیهای خاصی را با توجه به استانداردهای ملی و جهانی و ویژگیهای اقتصادی و اجتماعی كشور میطلبد. از طرف دیگر اقدامات پراكنده و غیر منسجم علاوه بر اینكه فاقد هر گونه هدف مشخص و كمی بوده، اصولا دارای پشتوانه مالی مناسب و قوانین لازم برای اجرا نبوده و اثرات عمده ای را بدنبال نخواهد داشت.
چشم انداز مديريت بارهای سرمايشی تهویه مطبوع در ساختمان
با الهام از اهداف سند چشمانداز وزارت نیرو در افق 1404 و در راستای صیانت از سرمایههای ملی، افزایش کارایی و صرفهجویی در مصرف انرژی، با بکارگیری و توسعه داخلی فنآوریهای سرمایشی راندمان بالا و بهبود عملكرد حرارتی ساختمان، تقاضای برق مورد نیاز سیستمهای تهویه مطبوع در ساختمان کاهش و راندمان سیستمهای فوق در کشور تا حد استانداردهای جهانی ارتقا خواهد یافت.