پژوهشگاه نیرو در راستای انجام مأموریتهای محوله در صنعت برق و انرژی کشور اقدام به استقرار نظام ارائه خدمات آزمایشگاهی در قالب طرح «آزمایشگاههای ملی صنعت برق و انرژی» نموده است. بر همین اساس این پژوهشگاه از کلیه محققان و پژوهشگران سراسر کشور که موضوع تحقیق آنها در حوزه صنعت برق و انرژی است در قالب گروههای مخاطب نظیر اعضای هیأت علمی دانشگاهها و مراکز پژوهشی، دانشجویان مقاطع تحصیلات تکمیلی، پژوهشگران پسادکتری و شرکتهای دانشبنیان و رویدادهای علمی و کارآفرینی از جمله استارتآپها برای دریافت خدمات آزمایشگاهی از آزمایشگاههای منتخب پژوهشگاه نیرو حمایت مینماید. این حمایتها در قالب پشتیبانیهای مختلف در نظر گرفته شده است که توسط پژوهشگاه نیرو و صندوق پژوهش و فناوری صنعت برق و انرژی برای هر گروه مخاطب مورد ارزیابی، سطحبندی و اجرا میشود.
آزمایشگاههای ملی در کشورهای توسعهیافته، نیروی محرکه بسیاری از نوآوریهای علمی و فناوری هستند. در اصل آزمایشگاههای ملی، مولدهای نوآوری بوده که در بخش تحقیق و توسعه (Research & Development) در زمینههای مختلف تحقیقات علمی و مهندسی، محرک پیشرفتهای فناورانه و گسترش وسیع مرزهای جدید دانش هستند. آزمایشگاههای ملی، عهدهدار مسئولیت و پشتیبانی از پروژههای پژوهشی بوده که منجر به کشف فناوریهای مورد نیاز بشر شدهاند.
همچنين يكی از راههای اساسی حمايت از تحقيقات كاربردی و تجاریسازی نتايج آن، وجود این چنین آزمايشگاههايی است كه نسبت به انجام آزمونهای مختلف بر طبق استانداردهای ملی و بينالمللی در هر كشور فعاليت مینمايند. وجود اين آزمايشگاهها با دارا بودن امكانات مناسب برای انجام آزمونهای مختلف و ارائه نتايج آزمايشگاهی مورد تایيد، نقطه ورود پژوهشگران و توليدكنندگان تجهيزات صنايع مختلف برای قرار داشتن در مسير درست توليد و تجاريسازي نتايج آن شده و اين موضوع سبب انعكاس نقاط قوت و ضعف محصولات به محققان و سازندگان جهت بهبود كيفيت اين محصولات میگردد. استفاده از آزمايشگاهها در انجام پروژههای پژوهشی، پروژههای مطالعاتی و پروژههای ساخت محصولات، سبب افزايش اعتماد در اطلاعات ارائه شده برای تحليل و تصميمگيری محققان خواهد شد.
تجاریسازی نتایج تحقیقات اعم از محصولات (شامل کالا و خدمات)، ضروریترین حلقه فرآیند تحقیقات در کشور است. مروری بر تجربههای کشورهای توسعهیافته در این خصوص حاکی از آن است که چگونگی استفاده از نتایج پژوهشها از دیرباز در این کشورها مطرح بوده است. بررسی روند پیشرفت کشورهای توسعهیافته نشان میدهد که این کشورها در خصوص روند تجاریسازی تحقیقات و آمادهسازی زمینههای لازم برای این موضوع بسیار فعالانه برخورد میکنند. با مطالعه و آگاهی از نحوه ارتباط بسیار قوی صنعت با مراکز تحقیقاتی در این کشورها و حمایت از توسعه زیرساختهای لازم نظیر آزمایشگاههای ملی، میتوان مهمترین دلایل پیشرفتهای صنعتی در این کشورها و نفوذ آنها در بازارهای جهانی را مشاهده نمود.