معرفی سند
يكی از مشكلات عمده صنعت برق کشور، خوردگی در قطعات، تجهيزات و تأسیسات نیروگاهها و شبکههای تولید، انتقال و توزیع برق میباشد كه موجب وارد آمدن خسارات مالی فراوانی به این صنعت میگردد. خسارتها شامل خسارتهای مربوط به تعويض و تعمير قطعات خورده شده و عدم بهرهدهی مناسب در تولید، انتقال و توزیع نیروی برق میباشد. با كنترل و كاهش خوردگی تجهيزات، میتوان موجب افزايش عمر كاری قطعات، كاهش خسارات ناشی از خوردگی تجهیزات و مانع از به هدر رفتن سرمايههای ملی گرديد.
استفاده صحیح از فناوریهای نوین کنترل و پایش خوردگی باعث به حداقل رساندن هزینههای خوردگی میشود و انجام این امر تنها با داشتن یک برنامه منسجم و کاربردی در بازه زمانی مشخص و مدیریت صحیح اقدامات و انجام پروژههای فناورانه در این زمینه و عملیاتی نمودن فناوریهای کنترل و پایش خوردگی در صنعت محقق میگردد.
بنابراین با توجه به اهمیت پدیده خوردگی و نقش قابلتوجه آن در خرابیها و خسارات ایجاد شده، لازمهی حل مشكلات خوردگی در صنعت برق، تدوین سند راهبردی و نقشه راه توسعهی فناوریهای نوین كنترل و پایش خوردگی در صنعت برق ایران و عملیاتی نمودن سند بود. لذا با بررسیهای و مطالعات صورت گرفته در زمینه خوردگی در صنعت برق، «سند راهبردی و نقشه راه توسعه فناوریهای نوین كنترل و پایش خوردگی در صنعت برق ایران (تولید، انتقال و توزیع) «توسط متخصصین و کارشناسان و همچنین مشاوران خبره در حوزه خوردگی در صنعت برق، در پژوهشگاه نیرو تدوین گردید. در قالب این سند، برنامه چشمانداز توسعهی فناوریهای کنترل و پایش خوردگی در صنعت برق ایران، راهبردهای عملی و راهكارهای اجرایی جهت توسعهی این فناوریها در صنعت برق کشور ارائه شد و در نهایت نقشه راه توسعهی فناوریهای كنترل و پایش خوردگی در صنعت برق ایران تهیه گردید. در سال 1396 و پس از هدفگذاری حکیمانهی مقام معظم رهبری به سوی «اقتصاد مقاومتی: توليد - اشتغال»، پژوهشگاه نیرو با هدف افزایش بهرهوری و کاهش هزینههای تولید، انتقال و توزیع برق، سندهای تدوین شده را به مرحله اجرا رسانید. در این راستا سند راهبردی فوقالذکر در قالب "سند کنترل و پایش خوردگی در صنعت برق" از مردادماه سال 1396 وارد مرحله اجرایی گردید.